Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Συμμετρία για την Α' γυμνασίου και όχι μόνο.


Μάθημα συμμετρίας για την Α' γυμνασίου. Αρχικά, δίνεται ένα φύλλο δραστηριοτήτων (ένα για τον άξονα συμμετρίας και ένα για το κέντρο συμμετρίας, στο επόμενο μάθημα). Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες εργασίας (3 ή 4 ατόμων και όχι μόνο για λόγους παιδαγωγικούς, αλλά για τον επιπρόσθετο λόγο ότι τα φύλλα εργασίας περιέχουν από 3 έως 4 δραστηριότητες. Σε κάθε μια, είναι καλό, διαφορετικός μαθητής να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο. Οι μαθητές πειραματίζονται ανοίγοντας τα αντίστοιχα αρχεία geogebra. Τα προτεινόμενα φύλλα εργασίας και τα αρχεία geogebra τα κατεβάζετε πατώντας παραπάνω στο μάθημα συμμετρίας.

Στους μαθητές, μπορούμε να δώσουμε και τα αντίστοιχα παιχνίδια (1, 2, 3, και 4) για να δείξουμε την δύναμη της συμμετρίας, ως σημαντικού στρατηγικού εργαλείου νίκης (θεωρία παιγνίων). Τα συγκεκριμένα παιχνίδια προτάθηκαν από τον Μιχάλη Λάμπρου, καθηγητή του μαθηματικού τμήματος στο πανεπιστήμιο Κρήτης, στο γνωστό πιστεύω πλέον σε όλους, ιστότοπο του mathematica.





Παράλληλα, είναι καλό να "παίξουμε" και με το γνωστό άθροισμα του μαθητή Gauss (1+2+3+...+100) γιατί, ουσιαστικά, αυτό που πάλι χρησιμοποιείται είναι η έννοια της συμμετρίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου